pondělí

26/03/17

Jsi tu šedesátý první den,

ale vlastně to nevíš tak jistě, matematika ti nikdy moc nešla. Dva měsíce utekly, netušíš jak, a přicházejí první evaluace a prezentace a přemýšlení nad tématy závěrečných prací.

Po divném týdnu přisel slunečný čtvrtek a celé město ožilo. S Dominikou myslíte na to samé, takže tě vyzvedne ze školy, zamíříte do nejbližšího obchodu a po menší poradě kupujete srandovní lambrusko za 27 dánských, které se ukáže být perfektní volbou. Za večer padnou dvě. U moře zatím příliš fouká, sednete si raději do parku. Dánského parku. Tedy ve skutečnosti na lavičku mezi stromy a hroby. Povídáte si celý večer, je vám zima, ale dobře.

V pátek konečně přichází SKAMfest, který jste tak dlouho připravovali. Na přesouvání nábytku ve velkém sále začínáš být profík, ale upřímně, čtyři holky na stěhování sta stolů a tisíce židlí je trochu málo, obzvlášť když se vaši klučičí parťáci valí ve vedlejší kavárně. Ale jste silné ženy a nikoho se nemíníte doprošovat. Z tisíce nahlášených sice přijde jen čtvrtina, ale dohadovat se u vstupu s podroušenými Dány není moc sranda. Obzvlášť pokud se pokoušejí předstírat, že pocházejí z Norska, aby měli vstup zadarmo. A dohadovat se s Nory, aby ti ukázali občanku, aby měli vstup zadarmo, když přece mluví norsky, je taky zážitek. Nakonec se shodnete, že jste odvedli dobrou práci, fest byl prima, nicméně nejžádanější seriálový song 5 fine frøkner od Gabrielle už nikdy, nikdy nechcete slyšet.

V sobotu jsi mrtvá. Celou noc jsi pila kolu, ale cítíš se jako po flámu. Fyzicky i mentálně.

Neděle se povedla. Odstartuješ ji snídaní s Martou, nejmilejší španělko-islanďankou, v nordickém bistru kaali. Konečně máš příležitost - a odvahu - ochutnat starý dobrý øllebrød, sladkou kaši z chleba a piva. Je to bizár. Ale podivně uspokojivý. Procházíte se po Frederiksberku, který je dost daleko od tvého hoodu, ale líbí se ti tam tolik, že si dáš předsevzetí prozkoumat jej ještě trochu blíž. Cestou domů se rozněžníš v rozkvetlém parku u radnice. Tolik kvetoucích krokusů jsi za celý život nespatřila. Pavlína se svým Dánem tě přizve na kafe a v parku. Sedíš, nahříváš kosti, pozoruješ puberťáky na skejtech a v puse se ti rozplývá čokoládovo-arašídové dobro.

Prosila by sis víc takových dní. Zítra tě ovšem čeká průběžný test z dánské morfologie.

2 komentáře:

  1. Aww, SKAM! Musím si zase pustit ten soundtrack. :D
    Lambrusco je nejvíc!

    OdpovědětVymazat
  2. SKAMfest? V čem to probůh spočívá?
    + Vzpomínky na Frederiksberk
    + Někdo je opravdu schopný se naučit dánsky?

    OdpovědětVymazat